sozopol…Тих залив, златни пясъчни плажове и дюни обграждат един от най-хубавите южни черноморски курорти на България – Созопол.

Малкото някога рибарско селище днес привлича хора с авантюристичен дух, романтици и творци от цял свят. След приключването на сезона повечето морски курорти затварят до следващото лято, но за много хора именно през зимата те стават любимо място за романтични разходки. Такъв е и Созопол. Улиците са пусти, срещаш единствено местните жители, които ти се усмихват дружелюбно, а някои ресторанти и кафенета продължават да работят в центъра на стария град и на красивите скали с живописна гледка

Разположен на 34 км от гр. Бургас на красив полуостров, Созопол се смята за един от най-старите български градове на брега на Черно море. Основан е преди 2600 години от гръцки преселници от Мала Азия върху останките на тракийското селище Аполония.В началото на І в. пр. н.е. градът е сринат и опожарен от римляните. След време Аполония се възстановява като град в източните предели на Римската империя. През 812 г. Хан Крум- един от великите български владетели, отвоюва града от Византия и го присъединява към България. Той става главно българско пристанище на Черно море.